Dobrodošli u zdrav dašak čistog kisika

Hiperbarična oksigenoterapija

Hiperbarična oksigenoterapija (HBOT) je postupak u kojem udišemo čist kisik u komori pod povišenim atmosferskim pritiskom da bismo unaprijedili prirodnu moć izliječenja našeg tijela.

Dišite pametno

Naučni aspekti na kojima se zasnivaju magične moći kisika

Zapremina vazduha koji udišemo sastoji se od oko 20,9% kisika, 78% azota i malih količina argona, ugljen-dioksida, neona, helijuma i vodonika. Vazduh koji udišemo sadrži čestice kisika koje putuju iz naših pluća u crvena krvna zrnca našeg krvotoka.

U normalnim uvjetima, ćelije apsorbuju samo 25% kisika u svoje mitohondrije – napajače energijom naših ćelija – koje pretvaraju kisik i hranljive materije u ATP (adenozin trifosfat), molekul nabijen energijom koji skladišti i daje našem tijelu energiju za funkcioniranje. Ovaj proces se naziva aerobna respiracija, glavni razlog iz kojeg dišemo kisik.

U hiperbaričnoj oksigen-komori, pritisak gura kisik u naša pluća, krvotok i ćelije da bi se povećala stopa apsorpcije u ćelijama. Više kisika se doprema mitohondrijama, čime se povećava proizvodnja energije.

Nije baš magija, već čista nauka.

Energetski udar

Pluća mogu da apsorbuju više kisika pod pritiskom (1,5 – 2 ATA) nego kada se udiše čist kisik pod normalnim vazdušnim pritiskom. Sistem cirkulacije prenosi kisik kroz čitavo tijelo da bi pomogao u borbi protiv bakterija i podstakao otpuštanje supstanci koje se nazivaju faktori rasta (kao što su vitamini, hormoni) i matične ćelije, koje potpomažu izliječenje.

U normalnim uvjetima, nivo kisika u našim arterijama je 100mm Hg. Ako se pritisak povisi na 2 ATA, nivo kisika u našim arterijama poraste na 1400 mm Hg, što je 14 puta više nego u normalnim uvjetima.

Idealno snabdijevanje kisikom

Organskim tkivima je potrebno idealno snabdijevanje kisikom da bi ispravno funkcionirali. Povrijeđenom tkivu je potrebno više kisika da preživi, tako da će hiperbarična oksigenoterapija povećati količinu kisika koju krv prenosi da bi se ponovo uspostavili adekvatni nivoi plinova u krvi i funkcija tkiva radi ubrzanja izliječenja i borbe protiv infekcija.

Smanjeni nivoi kisika

Opstanak naših tijela zavisi od kisika. Nedostatak kisika može da smanji protok krvi, ošteti tkivo, prouzrokuje prerano starenje, dovede do opadanja kose i čak utiče na pamćenje. Kako starimo, našim ćelijama nedostaju hranljive materije, ali isporuka kisika našim ćelijama može da donese zdravlje, energiju i vitalnost.

Većina bolesti i povreda nastaju i ostaju na nivou tkiva, u ćelijama. U slučajevima nezarastanja rana, moždanog udara ili problema sa cirkulacijom, do pogođenog područja ne dolazi dovoljno kisika i rezultat je to da nema prirodnog izliječenja. Hiperbarična oksigenoterapija rješava ovaj problem tako što prirodnim putem obezbjeđuje veću količinu kisika.

Povećani nivoi kisika

Hiperbarična oksigenoterapija radi u oblastima u kojima su drugi lijekovi jednostavno neefikasni. Unapređuje kvalitet života onima koji pate, a u stanjima kao što su moždani udar, hronični umor, paraliza itd. dovodi do dramatičnih promjena.

HBOT može da liječi bilo koje stanje u kojem je potrebna veća količina kisika, može da liječi infekcije gdje se koristi kao antibiotik ili može da se koristi zajedno sa drugim lijekovima.

Terapeutske primjene HBO

Komora za blagu HBOT OxyLife I je certificirano nemedicinsko sredstvo koji se lako instalira i kojim se lako rukuje, savršeno za klinike, bolnice, terapijske centre, centre za profesionalne sportove, wellness salone, i sigurno za kućnu upotrebu.

Isporučujemo komore OxyLife I i pomažemo u instalaciji, a obezbjeđujemo i potrebno znanje za rukovanje i upravljanje vašom komorom za HBOT.

Protokoli hiperbarične oksigenoterapije

Hiperbarična oksigenoterapija se preporučuje pacijentima u skladu sa protokolom liječenja koji donosi medicinski organ za određena medicinska stanja na osnovu programa liječenja kojim su propisani operativni parametri kao što su atmosferski pritisak, trajanje liječenja i broj tretmana, uključujući bezbjednost tretmana.

Medicinska stanja zahtijevaju različite protokole, tako da tretmani traju od 60 do 90 minuta i provode se u skladu sa kalendarom, pod varijabilnim pritiscima (1-2,5 ATA), svakodnevno tokom 10 do 30 dana.

Prvo provjerite sa svojim doktorom

Prije terapije
Treba konsultirati ljekara prije početka bilo kojeg protokola HBOT, da bi se odredilo da li je sigurno da potencijalni pacijent koristi komoru za HBOT i utvrdilo da nema nikakva stanja koja onemogućavaju taj tretman – klaustrofobiju, pneumotoraks, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, prethodne hirurške zahvate na uhu, nekontrolirano visoku temperaturu, hronični sinusitis i infekcije gornjih disajnih puteva itd.

Za vrijeme terapije
Pacijentima se ne savjetuje da lete, rone ili puše najmanje 24 sata prije ili poslije terapije. U komori za HBOT OxyHelp, pacijent se podvrgava kontroliranoj ventilaciji, a medicinski pomoćnik ga stalno prati zbog eventualne barotraume, teškoća sa disanjem, bolova u zglobovima, privremenih problema sa oštrinom vida, gastrointestinalnih bolova, trnjenja ili drugih komplikacija.

Potencijalni rizici

Hiperbarična oksigenoterapija je generalno siguran postupak.
Rijetko se javljaju komplikacije. Ipak, ovaj tretman nosi neke rizike.

Naučni aspekti na kojima se zasnivaju magične moći kisika:

  • Privremena kratkovidost (miopija) prouzrokovana privremenim promjenama očnog sočiva
  • Povrede srednjeg uha, uključujući curenje tečnosti i pucanje bubne opne, zbog povišenog vazdušnog pritiska
  • Kolaps pluća prouzrokovan promjenama vazdušnog pritiska (barotrauma)
  • Napadi kao rezultat previše kisika (intoksikacija kisikom) u centralnom nervnom sistemu
  • U nekim okolnostima, požar — zbog okruženja bogatog kisikom u komori za tretman

Hiperbarična oksigenoterapija je prirodna kao disanje

Oksigenoterapija je jedan od najmoćnijih i 100% prirodnih načina za smanjenje upala, brže zarastanje rana i optimizaciju i fizičkih i mentalnih sposobnosti.